Het bombardement op Poortershaven, februari 1945

Vlakbij Maassluis, maar nog op Hoeks grondgebied, ligt een kleine haven: Poortershaven. Dit haventje werd in 1902 aangelegd door Jos de Poorter en voornamelijk gebruikt voor ertsoverslag.
In 1938 werd de haven verkocht aan de Koninklijke Marine, die het gebruikte om mijnen op te slaan. Zij bouwden hiervoor een aantal stenen loodsen.

In mei 1940 wordt de haven overgenomen door de Duitse Kriegsmarine, ook om zeemijnen op te slaan. In 1943 bouwen zij een enorme bunker op het terrein.

‘In augustus 1944 wordt Poortershaven door de Kriegsmarine aangewezen om dienst te gaan doen als basis voor het Kommando Kleinkampfverbände (K-Verband). Het 4e K-Division kwam naar Poortershaven en deze was uitgerust met Hitlers ‘geheime’ wapen de Biber, een Kleinkampfmittel (K-Mittel)’.

En dat is een doorn in het oog van de geallieerden, want deze éénmansonderzeeërs ‘werden met name ingezet om geallieerde schepen te vernietigen die probeerden de monding van de Westerschelde op te varen op weg naar het al bevrijde Antwerpen. Want op 28 november 1944 was de Westerschelde door de geallieerden vrij van zeemijnen gemaakt en liep het eerste konvooi veilig de Antwerpse haven binnen’.

In februari 1945 bombardeert het Engelse 617 Squadron, ook wel bekend als de Dambusters (van het bombardement op de Ruhrdammen), Poortershaven met zgn. Tallboys, bommen van 12.000 pond per stuk.
Dit heeft echter niet het gewenste effect…


De in Maassluis geboren en getogen Gertjan van der Velden is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Maassluis, en met name die van de Tweede Wereldoorlog. Ook de geschiedenis van Poortershaven trekt zijn aandacht. Hij heeft er veel onderzoek naar gedaan en er een interessant artikel over geschreven op zijn blog, Maassluis in de Oorlog.

Het zou onzin zijn als ik de hele geschiedenis ook uit zou gaan zoeken en er over zou publiceren. Met zijn toestemming heb ik hier informatie en enkele zinnen overgenomen.
Voor het hele verhaal van het haventje, de Bibers en het bombardement verwijs ik u dan ook graag naar zijn blog.

Advertenties