De Atlantikwall

De Atlantikwall

Na de capitulatie van het Nederlandse leger op 15 mei 1940 begon de Kriegsmarine meteen met het opstellen van kustbatterijen, Marine Küsten Batterien (M.K.B.).
De kust werd niet erg zwaar verdedigd, omdat Hitler nog geloofde dat hij Engeland kon bezetten. Duitsland verloor echter de (lucht) Slag om Engeland en omdat een invasie steun vanuit de lucht nodig heeft, werd Operatie Seelöwe (de codenaam van deze invasie) in september 1940 voor onbepaalde tijd afgeblazen. In 1941 richtte Hitler zijn blik op Rusland. Omdat Duitsland geen oorlog op 2 fronten wilde werd in het westen een verdedigingslinie opgetrokken. Deze heette in eerste instantie ‘Neue Westwall’, naar de Westwall, de voor-oorlogse verdedigingslinie van bunkers en obstakels aan de grens met Nederland en België. Vanaf het najaar van 1942 werd de naam veranderd in Atlantikwall.
Naast de marine kustbatterijen kwamen er ook batterijen van de landmacht, Heeres Küsten Batterien (H.K.B.) en FLAK batterien (FLAK = Flieger Abwehr Kanon, luchtdoelartillerie).

Hier ga ik dieper in op de bouw van de Atlantikwall, de bunkers en in de toekomst ook de Widerstandsnesten en hun functie en bezetting in de Festung.

 

De opbouw van de Atlantikwall: van widerstandnest tot Festung

De opbouw van een bunker

Een bunker op een theelepeltje

Advertenties